Waarom psychische hulp ONLINE

Published by mcruijssen on

Psychische hulp ONLINEWaarom psychische hulp ONLINE


Waarom nou psychische hulp Online? Met de nadruk op online. Laat me je even terugnemen naar een documentaire die ik laatst zag waarin een fragment zat van mensen die in 1998 werden geïnterviewd op straat. Het fragment waar het om gaat kun je hier terug kijken.

Mensen worden geïnterviewd over de mobiele telefoon. “Nee hoor, ik wil niet altijd maar bereikbaar zijn”. “ Ik heb toch een huistelefoon”. Leuk om te zien hoe we er toen over dachten en dat ondanks dat nu bijna iedereen wel met een mobieltje rondloopt. Niet zomaar een mobiel, maar ook gelijk een computer. In zo’n korte tijd is er dus een enorme sprong geweest in technologische ontwikkeling. En het vreemde is dat, ondanks dat we er niet op zaten te wachten, we er allemaal in mee zijn gegaan.

Zelf ben ik in tweestrijd over de mobiele technologie;.Enerzijds heb je de nadelen die ik als psycholoog maar al te vaak zie. Te bereikbaar zijn, de stress voelen van werkmailtjes die ’s avonds laat nog op je mobiel binnen komen. Elke keer als je een bericht binnen krijgt het gevoel hebben dat je gelijk moet reageren. Moeilijk los komen van werk en hierdoor minder kunnen ontspannen. Meer contact met vrienden via Whatsapp, maar minder in het echt. Moeilijker een gespek volgen, doordat je steeds wordt afgeleid door berichten. De perfecte lijven en levens op social media. De constante druk om hier ook aan te voldoen. De verslaving van spelletjes h of apps. Ik kan nog wel even doorgaan, maar dat zal ik jullie besparen.

Maar let’s be honest, 30 jaar terug in de tijd zou ik ook niet zien zitten. Skypen met je beste vriendin op wereldreis, die notification voor je tandartsafspraak of in de trein op Spotify; de voordelen zijn legio. Maar ook voor mij als psycholoog heeft het zo z’n voordelen. Mijn hele dienstverlening draait op die technologie. Zonder de mobiele technologie bestond psychischehulponline niet.

De voordelen zijn dat je die behandelaar van jouw voorkeur kan spreken, ook al woont deze aan de andere kant van het land. Dat je behandeling kan krijgen van iemand in je moedertaal, ook al woon je aan de andere kant van de wereld. Hoe vaak ik wel niet zie dat expats of mensen die voor langere tijd in het buitenland verblijven wel psychische hulp willen, maar die moeilijk kunnen vinden in hun moedertaal. Je emoties uitspreken in een andere taal kan, maar het is zoveel moeilijker om je juist uit te drukken. En alles kunnen zeggen in je eigen woorden is juist wat zo belangrijk is in therapeutische gesprekken! Daarnaast lopen veel mensen aan tegen behandelaren met een patiëntenstop. Ook voor mensen die drukke agenda’s hebben, of geen vaste werkplaats hebben en dus moeilijk tijden kunnen plannen, biedt dit uitkomst.

Dus om de vraag te beantwoorden ‘Waarom psychische hulp Online?’ kan ik zeggen dat ik van mening ben dat iedereen de mogelijkheid tot psychische ondersteuning moet hebben en zelf moeten kunnen kiezen bij welke organisatie. Als je er op deze manier naar kijkt, is technologie zo slecht nog niet.

Categories: Blog