Psychische klachten door corona

Published by mcruijssen on

Psychische klachten door Corona blog

Psychische klachten door Corona


Corona

Veel mensen hebben er last van: psychische klachten door corona. Niet zo raar als je bedenkt wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd. Ik weet nog goed hoe het allemaal begon. Er was een eerste nieuwsbericht dat er een nieuwe ziekte, genaamd corona, vastgesteld was in China. Alles ging daar dicht en er was grote paniek. Op dat moment dacht ik nog: dit komt toch niet naar Nederland, we zitten voorlopig wel veilig.  Dat soort gedachten is trouwens een bekend fenomeen. Het ‘gevoel dat het jou niet zal overkomen’, en toch gebeurde het. Een week later al was de eerste persoon in Nederland gediagnosticeerd met corona. Vanaf dat moment ging het opeens snel en voor we het wisten, zaten we met zijn allen in lockdown.

Impact

De impact die dit had, was enorm. Mensen uit het buitenland konden niet meer makkelijk terug naar hun thuisland. Vastzitten in het buitenland zonder je geliefden om je heen, niet wetende hoe het zal verlopen met deze nieuwe ziekte waar nog veel onduidelijkheden over zijn. De wereld ging op slot. Vanaf dat moment voelde een ander land opeens heel ver weg. Waar je eerst nog binnen no-time in het buitenland kon zitten en je geliefde kon bezoeken, is het nu iets wat heel ver weg is.
Het thuis zitten zorgde er ook voor dat je veel op jezelf aangewezen was. Niet meer je dagelijkse dingen kunnen doen die je normaal plezier geven. Denk aan sociale contacten, even ergens lunchen, gezellig winkelen, naar musea. Alles waar je plezier aan kon beleven voor corona, is niet meer zomaar mogelijk.
Door het thuiswerken is het soms ook lastig een ritme vast te houden. Het opstaan, aankleden en de reis naar werk zit er niet meer bij. Thuis is het toch lastiger concentreren met je kinderen of je partner om je heen. Daarnaast is het verschil tussen werk en thuis ontspannen er niet, waardoor die twee werelden door elkaar gaan lopen. Het vele op elkaars lip zitten zorgt voor irritaties.
Niemand had dit ooit kunnen bedenken dat dit zou gaan gebeuren. We zijn als wereld alleen maar bezig geweest met groeien, verbeteringen maken. Alles wordt steeds  makkelijker bereikbaar door internet en door de economische groei.  Dat alles ineens zou wegvallen en dat de wereld niet meer zou zijn zoals we hem kenden, zag niemand aankomen.

Psychische klachten door Corona

Normale coping-mechanismen (omgaan met lastige situaties) zoals met vrienden afleiding zoeken, praten met je omgeving over wat je dwars zit, sporten of uitwaaien op het strand kan je nu niet zomaar inzetten, als je niet lekker in je vel zit. Dit maakt dat corona zoveel invloed heeft. Alles wat jij hebt opgebouwd/geleerd hoe met lastige momenten om te gaan, kon je nu niet meer gebruiken. Ben jij bijvoorbeeld een piekeraar, maar los je dat normaal op door te sporten? Dan heb je het in een lockdown een stuk zwaarder. Het kan heel fijn zijn om even op te laden door bijvoorbeeld op vrijdagavond met vrienden te borrelen en je partner en kinderen lekker thuis te laten.
Wanneer dit opladen/ontspannen wegvalt en er geen coping-mechanismen zijn die je helpen bij lastige situaties, kan je klachten krijgen. Veel mensen hebben te maken met somberheid, angstklachten, slaapklachten, piekeren of eenzaamheid.

Wat kan je zelf doen bij psychische klachten door Corona

Een belangrijke is het stukje acceptatie. Accepteren dat we in deze rare wereld leven op dit moment. Wanneer je blijft vechten en weerstand blijft bieden tegen de situatie zoals die is, dan zal dit stress blijven geven. Daarnaast gaat het probleem er ook nog eens niet mee weg. Blijf focussen op waar je controle op hebt. Je hebt geen controle over de maatregelen van de overheid, maar je hebt wel controle over hoe je ermee omgaat.
Bedenk goed welke coping-mechanismen en ontspanningsmomenten voor jou persoonlijk wegvallen. Ga onderzoeken wat je als vervanging kan doen. Kan je niet meer naar de sportschool? Probeer dan thuis te sporten. Kan je niet meer met vriendinnen afspreken? Ga videobellen met ze of ga voor jezelf opschrijven waar je tegenaan loopt. Schrijven is een heel goede methode om dingen te verwerken en helpt je rust te geven in je hoofd.  Wees creatief met het vinden van nieuwe manieren en probeer het gewoon uit om te kijken of het voor jou werkt! Geef jezelf de ruimte en de tijd om deze nieuwe manier van coping je eigen te maken.

Categories: Zelfhulp