Must reads van Maaike Cruijssen

Published by mcruijssen on

blog must reads PHOMust reads


Ondanks dat ik er niet altijd tijd voor heb, of maak, lees ik graag. Niet alleen boeken voor plezier, maar ook boeken waar je iets van leert en die helpen bij persoonlijke groei. Boeken die ik kan toepassen in mijn behandeling of die ik vervolgens kan adviseren aan anderen. Dit is een kleine greep uit mijn boekenkast en hieronder kan je korte samenvattingen lezen om te kijken of het wat voor jou is.

Piekeren door Ad Kerkhof:

Dit is een zeer nuttig boek voor de piekeraars onder ons! (count me in). Er staat een korte uitleg van wat piekeren is, maar eigenlijk is het een werkboek. Er staan praktische tips in en per dag/week houd je bij hoe het gaat en krijg je opdrachten. Daarnaast houd je ook je voortgang bij. Zeker een aanrader voor wie zelf aan de slag wil gaan!

Vier vragen die je leven veranderen door Byron Katie met Stephen Mitchell:

Dit boek is wel een beetje Amerikaans,  maar als je daar doorheen kan kijken, kan dit je zeker goed helpen. Byron heeft 4 vragen die je jezelf kan stellen om je ‘gedachten uit te dagen’. Ze leert je dat je gedachten niet altijd berust zijn op de waarheid en hoe je dat kan checken met die 4 vragen. In het boek verduidelijkt ze dit aan de hand van een hoop voorbeelden van haar werk bij cliënten.

Verslaafd aan liefde door Jan Geurtz:

Over relaties en onzekerheid. Hij stelt dat we vaak onze eigen onzekerheid compenseren door waardering van anderen te krijgen. Dit versterkt echter je eigen onzekerheid en maakt je nog afhankelijker van je partner. Zeer leerzaam boek waarin je herkenning zou kunnen vinden en je relatie sterker zou kunnen maken.

‘The female brain’ en ‘ The male brain’ door Louann Brizendine, MD:

twee interessante boeken die uitleggen hoe onze hersens werken en wat dit voor invloed heeft op het man/vrouw zijn. Er wordt verteld over de werking van hormonen en wat dit met je emoties/gedrag doet en hoe de hersens invloed hebben in de verschillende leeftijdsfases.

Liefdesbang door Hannah Cuppen: 

Ik ben van mening dat dit een zeer nuttig boek kan zijn voor iedereen, maar specifiek de millenials onder ons. Het conflict tussen intimiteit en vrijheid, verliefd worden op de verkeerde, aantrekken en afstoten. Het komt allemaal aan bod. Wat verlatingsangst en bindingsangst met elkaar te maken hebben. En ook al herken je je hier niet direct in, kan het net dat beetje inzicht geven om je relatie nog sterker te maken.

Liefdesroep door Hannah Cuppen: 

wederom een goed boek, zeker voor de millenials, mensen met dertigers-dilemma of midlife-crisis. Dit boek helpt je met de potentie uit jezelf te halen en gehoor te geven aan de dingen die jij uit het leven wil halen. Hoe herken je die ‘dromen’ en hoe zet je die om naar werkelijkheid en een toekomst.

The course of love door Alain de Botton: 

Een roman met veel levenslessen van ‘the school of life’.  Het beschrijft een realistische relatie, met alle problemen die erbij horen – seks, irritaties, kinderen – van begin tot eind. Tussendoor worden de wijsheden verwerkt waardoor het niet alleen leuk om te lezen is maar ook leerzaam.

 

 

Categories: Zelfhulp