Corona als oplossing voor FOMO en FOBO

Published by mcruijssen on

Blog Psychische Hulp Online

Corona als oplossing voor FOMO en FOBO


Corona heeft de wereld op zijn kop gezet. Alles wat als normaal werd beschouwd, veranderde opeens. Je kon je huis niet uit, niet sporten of met vrienden afspreken. Veel mensen konden hierdoor geen gebruik maken van hun copingmechanismen* die ze normaal op de been hield. Wilde je even luchten over je relatie? Dan ging je voorheen met een vriend of vriendin de kroeg in om samen hierover te praten en/of afleiding te zoeken. Maar helaas… dat kon niet meer. Je kon wel je vrienden appen, terwijl je partner naast je op de bank zat, maar ja, dat is toch niet helemaal hetzelfde. Dit leverde bij veel mensen spanningen op. Maar naast dat corona ons spanningen opleverde, ben ik ook van mening dat het rust heeft gegeven. Mogelijk heeft Corona bijgedragen als oplossing voor FOMO en FOBO.

Laat me het uitleggen. Misschien ben je wel bekend met de term FOMO: Fear of missing out. De angst om dingen mis te lopen; Het liefst alle feestjes bij willen wonen, geen nee kunnen zeggen tegen voorstellen van vrienden, optimaal willen genieten van die zonnige dag.  

Maar, houd je vast, er is een nieuwe term, genaamd FOBO. Fear of better options. We leven in een consumptiemaatschappij waarbij het draait om opties. Duizenden opties. Wil je cruesli kopen? Probeer maar eens uit die tientallen pakken de juiste te kiezen. Wil je naar een festival deze zomer, probeer maar eens uit de meer dan 1100 opties te kiezen! 1100! Bij FOBO ben je bang dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, dat er een betere optie was.   

Corona heeft zowel FOMO als FOBO enigszins getackeld. Is Corona hiermee per ongeluk een oplossing geweest voor FOMO en FOBO? Door Corona waren er geen festivals, door Corona kon je niet naar je vrienden, door Corona kon je niet meer naar een pretpark met de kinderen, je kon niet op vakantie. Corona heeft hiermee een hoop opties geminimaliseerd. En als er geen opties zijn om uit te kiezen, is er dus ook geen FOMO of FOBO. Heerlijk! Wat mij betreft kunnen we daar best wat van leren. Opties zijn fijn, dat heeft onze maatschappij ver gebracht, maar mag het misschien ietsjes minder?  

 

 

 

(*Hoe iemand reageert op een stressvolle situatie wordt niet of nauwelijks bepaald door de aard van het probleem, maar veel meer door iemands copingstrategie. Afhankelijk van iemands copingstrategie kan een persoon kiezen uit verschillende manieren, copingmechanismen, om een probleem aan te pakken.  Een vorm van een copingsmechanisme is bijvoorbeeld sociale steun zoeken.)

Categories: Blog