Stress

Published by mcruijssen on

Stress blog Psychische Hulp Online

Stress


Bij mijzelf herken ik stress aan een gespannen gevoel in mijn buik. Zo’n gevoel dat er iets niet goed zit. Vaak zit dat gevoel er zonder precies te weten waar dat nou door komt.
Zo had ik laatst ook weer dat nare gevoel, dat vervolgens ook invloed heeft op mijn stemming. De hele dag ben ik onrustig en heb dan ook moeite met taken afmaken. Ik ga van hot naar her en kan me niet concentreren. Vaak duurt het even voordat ik dan doorheb dat het stress is.

En ja, als ik het dan door heb, is het volgende probleem aanwezig. Waar komt die stress vandaan? Ook dat is soms moeilijk te herkennen! Zijn het die mailtjes die ik maar voor me uit schuif, is het dat gesprek wat ik nog moet voeren en dat ik in mijn hoofd al 25 keer heb geoefend? Vaak is het ook een optelling van al die kleine dingen samen. Het to-do lijstje wat niet kleiner, maar juist groter lijkt te worden.

Vrije tijd inplannen lukt me prima! Maar ondanks dat ik het inplan, blijven dingen in mijn hoofd naar boven komen die ik niet moet vergeten te doen. Ik schrijf ze gelijk op en plan het in om op een ander moment naar te kijken. Dit opschrijven helpt mij om rust te vinden in het feit dat het niet vergeten gaat worden en dat het op een ander moment echt wordt opgepakt. Alleen soms blijven die taken in mijn hoofd naar boven komen en kan ik ook in die rustmomenten niet tot rust komen. Dan weet ik dat mijn hoofd overactief is en dat, zolang ik dit blijf voeden, het alleen maar onrustiger wordt.

Voor mij zit de oplossing erin om te oefenen met het loslaten van gedachten. Wanneer ik stress heb, neem ik elke gedachte serieus en besteed ik veel aandacht aan elk hersenspinsel. Alles wordt een ‘ding’. Om te oefenen met loslaten gebruik ik de techniek Labelen (in deze video leggen we er meer over uit). Ik label elke gedachte die voorbij komt als een “ gedachte”. Heb ik een gedachte over een gesprek wat ik heb gehad? Dan zeg ik in mijn hoofd ‘ oh ik heb een gedachte!” Heb ik een naar onderbuikgevoel? Dan krijg het het label “emotie”. Door het te labelen neem je even de tijd en aandacht voor wat er omhoog komt, zonder elke gedachtestroom gelijk te gaan volgen. Ik leer hiermee dat gedachtes komen en gaan en dat je je dus niet hoeft te laten leiden door de gedachten en emoties. Op deze manier leer ik los te laten.

Klinkt heel makkelijk natuurlijk, maar dat is het niet. Soms ben ik 25 keer per minuut bezig met “labelen”. Zeker in de periodes dat ik stress heb. Ook weet ik mezelf aan te praten dat ik toch echt iets met die gedachte moet, omdat het zeer belangrijk is. Maar ook hier is het de kunst om te labelen en je niet te laten verleiden door je overdenkende geest. Dit kost tijd en veel inspanning. Net zoals dat het met sporten tijd kost om spieren op te bouwen, kost het met deze oefeningen tijd voordat je resultaat ziet. Maar wanneer je resultaat ziet, is dat wel weer een stap dichter bij een minder stressvol leven.

Categories: Bloginfo